Zelfreflectie - Waarom dit je bewuste aandacht verdient en hoe te beginnen.

"Wie naar buiten kijkt, droomt; wie naar binnen kijkt, ontwaakt" - Carl Jung

Zelfreflectie - Waarom?

Hoewel iedereen, vrij regelmatig, onbewust aan zelfreflectie doet, heeft het enorme voordelen om hier een bewuste gewoonte van te maken.

Elke dag die je beleeft brengt een schat aan informatie over jezelf naar de oppervlakte. Door deze nieuwe bladzijde aan informatie te analyseren, kun je iets meer controle krijgen over wat er op de volgende pagina komt te staan.

Deze analyse geeft je inzicht in je gedachten, gevoelens en houding, hetgeen je in staat stelt om jezelf te begrijpen én om jezelf te (her)vormen, jezelf te ontwikkelen als persoon en een leven te leiden die echt past bij wie je bent.

"Zonder diepe reflectie weet men uit het dagelijks leven dat men bestaat voor andere mensen"

- Albert Einstein

Zelfreflectie – Hoe?

Kies 1 situatie uit die je recent hebt meegemaakt en onderzoek jouw beleving van die gebeurtenis door jezelf een aantal vragen te stellen. Bijvoorbeeld:

  • Wat was mijn reactie?

  • Welke gedachten had ik vóór of ná mijn reactie?

  • Welke gevoelens ervaarde ik?

  • Voelde ik dat vóór of ná mijn reactie? Vóór of ná die gedachten?

  • Welke verhouding zie ik tussen mijn gedachten, gevoelens en handelen?

  • Als ik mocht kiezen, hoe zou ik dan het liefst hebben gereageerd?

  • Welke gedachte zou me op dat moment helpen om zo te reageren?

Het gaat erom dat je leert analyseren wat er in jóú omging op een bepaald moment. Soms hebben we de neiging om onze reactie toe te schrijven aan het gedrag van een ander of aan een gebeurtenis. We gaan dan voorbij aan een fundamentele waarheid, namelijk dat we in onze basis een autonoom persoon zijn en dus kunnen leren bepalen wat wij doen of zeggen, los van externe factoren.

Zelfreflectie – Regelmaat!

Om zelfreflectie in je dagelijkse routine op te nemen en hier een plezierige gewoonte van te maken kun je een aantal dingen doen:

  1. Begin met korte perioden. Het kan 2 á 10 minuten duren. Als je dit met jezelf afspreekt maak je het laagdrempeliger om het ook echt te doen.

  2. Kies een moment op de dag waarop je de minste kans hebt op afleiding en de grootste kans hebt om het dagelijks te doen.

  3. Koppel deze paar minuten aan zelfonderzoek aan een fijne gewoonte die je al hebt, bijvoorbeeld je koffie- of thee-momentje in de ochtend of de paar minuten op je lievelingsstoel voordat je naar bed gaat.

Zelfreflectie – Laatste tips

  • Je kunt in gedachten reflecteren, maar schrijven heeft veel voordelen. Behalve dat je het kunt teruglezen, zal schrijven over jezelf je nog meer inzicht geven vanwege de noodzaak om dingen te verwoorden. Dit bevordert zelfs het verwerkingsproces van gevoelens.

  • Bereid je 1 keer goed voor voordat je begint met je nieuwe gewoonte, zodat je effectiever kunt zijn wanneer je ervoor gaat zitten. Schrijfmateriaal aanschaffen, klaarleggen, van tevoren een ‘sjabloon’ maken van de route die je gaat volgen tijdens je onderzoek (denk bijvoorbeeld aan de vragen die je jezelf wilt stellen), enzovoorts.

  • Probeer tijdens het reflecteren jezelf waar te nemen zonder jezelf te veroordelen. Dit is essentieel! Dus vermijdt conclusies als ‘Wat stom van mij!’ of ‘Dat doe ik nou altijd!’. In plaats daarvan kun je simpelweg beschrijven hoe je de volgende keer wilt handelen. Dus geen zelfkritiek, maar objectieve waarnemingen en positieve doelstellingen.

Om over na te denken

"Wijsheid komt met de jaren" -> onbewuste zelfreflectie en groei.

"Met de dag wijzer worden" -> bewuste zelfreflectie en groei.

Waar kies jij voor?


Vond je dit artikel interessant en nuttig?

  • Volg dan mijn socials om niets te missen.

  • Je kunt ook deze QR-code scannen of erop klikken als je dit blog wilt ondersteunen.


Vorige
Vorige

‘Ik heb geen keus’ - Kan ik af van deze gedachte?